Народна банка Србије је у светосавској недељи у оквиру обележавања школске славе „Свети Сава“, за ученике Трговинско-угоститељске школе у Лесковцу, у понедељак, 27. јануара реализовала радионицу „Знамените личности на новчаницама“ за ученике првог разреда, образовног профила комерцијалиста.

Едукативним програмима, на интерактиван начин, кроз дискусије, креативне радионице и учествовање у друштвеној игри, Народна банка Србије представила је ученицима, њиховим родитељима и професорима своје активности и указала на значај како финансијске едукације од најмлађих до најстаријих, тако и на културно наслеђе. С тим у вези, реализоване су радионице које су прилагођене узрасту ученика: „Знамените личности на новчаницама“, „Мој буџет и ја“, „Фалсификати“ и „Финансије за касније“. Реализација радионица одвијала се је у периоду од 27. до 29.јануара 2020. године по унапред  предвиђеном распореду.

Учесници радионице „Знамените личности на новчаницама“ упознали су се са знаменитим личностима, као и њиховим значајем за нашу културно-историјску баштину, уз опис новчанице и осврт на живот и дело личности на њој представљене, а све то кроз занимљив и едукативан приступ едукатора- Ранка Станојевића.

Радионица „Фалсификати“ садржала је кратко путовање кроз историјат фалсификовања новчаница и кованог новца, са посебним акцентом на историјат кривотворења новца на нашим просторима. Ради потпунијег информисања учесника радионице, приказана је презентација путем које су се учесници упознали са савременим заштитним елементима новчаница нових серија евра и америчког долара.

На самом крају, ученици смера туристички техничар,  су проверавали аутентичност новчаница динара, евра и долара применом три основна теста: погледај, опипај и нагни(ротирај).

Друштвена игра на табли „Финансије за касније“ била је намењена ученицима четвртог и трећег разреда разреда. Игра уводи учеснике у свет финансијских производа и планирање финансијске будућности. Представљена су четири животна периода: детињство и основно школовање, високо образовање и запослење, оснивање породице и професија и одлазак у пензију.

Радионица „Мој буџет и ја“ развија вештину управљања личним буџетом. Учесници су учили о буџету, државном буџету, пореским и другим обавезама грађана према држави, нето и бруто приходу, а затим су сами правили свој буџет на месечном нивоу. Радионицу је водила Марија Војиновић, шеф Одсека за комуникацију НБС.

Досадашња успешна сарадња са Народном банком Србије, за коју можемо рећи да је традиционална, јер датира још од 2012.године крунисана је извођењем представе ученика смера комерцијалиста и туристички техничар под називом: „ВРЕДИ ДА СЕ ШТЕДИ“ у холу школе 28. јануара 2020.године.

Ученици II/1, III/1, IV/1 и IV/2 разреда, образовног профила комерцијалиста представили су свој пројекат на напред наведену тему, на један потпуно другачији начин; кроз глуму и игру, гостима из Народне банке Србије, професорима, родитељима и вршњацима других образовних профила.

Финансијска писменост је комбинација знања, вештина, ставова и понашања потребних за доношење исправних финансијских одлука. Финансијска стабилност појединца рефлектује се на финансијску стабилност друштва.

Ни један ученик не живи у економском вакууму. Од почетка су укључени у свет финансија. Довољно је његово животно исдкуство из позиције ососбе која је својим радом нешто зарадила или која штеди и свакако је сведок многих економских процеса(лош кредит родитења, плаћање пореза, сопствени породични бизнис..).

Представом „ВРЕДИ ДА СЕ ШТЕДИ“, кроз различите историјске епохе ученици су покушали да на комичан начин представе рационално управљање буџетом. Истицањем врлина и мана, желели су да укажу, и успели су, да сви МИ, потенцијални учесници у процесу штедње, имамо ту могућност.

Пре него што су испричали своју животну причу, прошли су један брзи тест. Тест три сита!

Прво је сито ИСТИНЕ, друго је сито ДОБРОТЕ, треће је сито КОРИСТИ.

Проверили су да је ИСТИНА оно шту су желели представом рећи, да је то нешто ДОБРО што су желели покренути код публике или КОРИСНО за шта се вредело  потрудити.

Као што је познати философ живота Конфучије једном рекао: „Три ствари се не могу никад повратити:време, реч и прилика.“ Зато: не губи време, бирај речи и не пропуштај прилику.- порука је са данашње приредбе.

„ПРОБУДИМО У ДЕТЕТУ ЖЕЉУ ЗА УЧЕЊЕМ И СВАКА МЕТОДА БИЋЕ ДОБРА“ је мото професора економске групе предмета Марине Михајловић,  професора српског језика и књижевности Ане Јовић и професора хемије Мирјане Динчић.

Руководећи се овим, ученици су добили нове улоге у другачијем амбијенту. Поменути простор, декорација, гардероба коју су ученици носили када су говорили о штедњи, утицало је на позитивну атмосферу и активно посматрање публике широм отворених очију. Централни део приредбе било је промовисање дечје штедње и улози и значају централне банке. Ученици су у оквиру приредбе били у улози мудраца и извели експеримент о „незапаљивој новчаници“.

Мотивација може и треба да изађе из оквира редовне наставе, а прослава из учионице. Ученици, родитељи, наставници, представници НБС, удружени учинили су да ова три дана 27.,  28. и 29.01.2020. године изгледају фантастично и да се дуго памте.

Ово је начин припреме ученика за живот, кроз комбинацију знања, вештина и ставова, који су потребни свакој особи за лично испуњење и развој и друштвено укључивање.