КРАТАК ОПИС ПРОЈЕКТА 2022-1-RS01-KA121-VET-000059569

Vocational Education and Training: The Wealth of the Sea“ 

 

                  У оквиру Еразмус акредитације за област стручно образовање и обуке ( KA120 VET) Трговинско-угоститељској школи одобрен је нови пројекат под радним називом „Богатство мора“. Партнер на пројекту биће организација ИНПЛАНЕТ из Атине.

                  Пројекат ће обухватити наставнике и ученике образовних профила комерцијaлиста, кулинарски техничар и угоститељски техничар. Биће реализован у периоду од 27. новембра до 10. децембра 2022. године. Циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерима из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу. Активности пројекта биће реализоване кроз мобилност 16 ученика и 3 наставника-пратиоца који ће боравити у Атини укупно 14 дана. Ученици угоститељске струке ће имати практичну обуку у припреми и услуживању јела од рибе и плодова мора, док ће се ученици образовног профила комерцијалиста ће сазнати како функционише лука Пиреј сa свим пратећим активностима (организација транспорта, шпедиције, логистике…). Партнерска организација организоваће свакодневне активности које ће обухватати:

  • За ученике образовног профила кулинарски техничар практичну обуку у рибљем ресторану “To Pyrofani” и техничку посету винарији;
  • За ученике образовног профила угоститељски техничар практичну обуку у хотелу са 4* „Оазис“, у традиционалном ресторану “Το mantri” и рибљем ресторану “To Pyrofani” и техничку посету винарији;
  • За ученике образовног профила комерцијалиста семинаре на Институту за стручно образовање у Глифади, радионице у Средњој стручној школи у Глифади и техничке посете предузећима, осигуравајућим друштвима и складиштима у луци Пиреј.

                 За све учеснике биће организовани часови грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Након завршених мобилности своје утиске и знања пренеће осталим ученицима школе. Искуства која ће стећи, осим професионалних вештина, укључиваће и знање које олакшава њихов лични развој и нове културне и друштвене компетенције.

 БОГАТСТВО МОРА
Комбинована група од 16 ученика образовних профила комерцијалиста, кулинарски техничар и угоститељски техничар боравила је у Атини у периоду од 27. новембра до 10. децембра поводом реализације активности у оквиру Еразмус + пројекта 2022-1-РС01-КА121-ВЕТ-000059569 под радним називом “Богатство мора”.
У сарадњи са добро познатим партнерима реализоване су све предвидјене активности током мобилности. Ученици угоститељске струке унапредили су своја теоријска знања и усавршили практичне вештине у припреми, сервирању и услуживању јела од риба и осталих плодова мора. Ученици образовног профила комерцијалиста посетили су бројна реномирана предузећа и упознали се са начином функционисања актера у ланцу снабдевања и логистике. На предавањима и семинарима сазнали су које су иновације и трендови у овој области.
Осим радних активности, учесници су имали и часове грчког језика, културолошке обиласке Атине, шетње по Глифади и Пиреју и дружење са вршњацима из средње стручне школе у Глифади. Реализовано је и пар активности које нису планиране програмом, а то су: презентација Трговинско-угоститељске школе и наших досадашњих Еразмус + пројеката, као и час српског језика за ученике сродне стручне школе, а у ресторану То Пyрофани грчко-српско вече током кога је презентована грчка и српска традиционална храна.

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА РЕЗУЛТАТА И ИСХОДА ПРОЈЕКТА

У оквиру обележавања школске славе реализоване су и активности дисеминације резултата и исхода пројекта 2022-1-РС01-КА121-ВЕТ-000059569 под радним називом “Богатство мора”. Активностима су присуствовали ученици и наставници наше школе, родитељи, гости из сродних партнерских школа из Ћустендила и Скопља, представници локалне самоуправе и Народне банке Србије.

Једна група учесника представила је свакодневне активности ученика сва 3 образовна профила током двонедељног боравка у Атини, док је друга група учесника презентовала практичне вештине које су стекли током обављања стручне праксе у ресторану To Pyrofani. Кулинарски техничари су припремали бранцин у соли који је онда ученик образовног профила угоститељски техничар фламбирао и филетирао пред гостима. Осим тога, припремали су и друге специјалитете од рибе и морских плодова уз коришћење оригиналних грчких зачина.

 

 

 

На 44. међународном сајму туризма у Београду одржаном 25.02.2023. године,  на штанду Туристичке организације Лесковца ученици наше школе представили су рад школе, уписну политику и Еразмус пројекте реализоване у протеклом периоду.