КРАТАК ОПИС ПРОЈЕКТА 2022-1-RS01-KA121-VET-000059569

Vocational Education and Training: The Wealth of the Sea“ 

 

                  У оквиру Еразмус акредитације за област стручно образовање и обуке ( KA120 VET) Трговинско-угоститељској школи одобрен је нови пројекат под радним називом „Богатство мора“. Партнер на пројекту биће организација ИНПЛАНЕТ из Атине.

                  Пројекат ће обухватити наставнике и ученике образовних профила комерцијaлиста, кулинарски техничар и угоститељски техничар. Биће реализован у периоду од 27. новембра до 10. децембра 2022. године. Циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерима из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу. Активности пројекта биће реализоване кроз мобилност 16 ученика и 3 наставника-пратиоца који ће боравити у Атини укупно 14 дана. Ученици угоститељске струке ће имати практичну обуку у припреми и услуживању јела од рибе и плодова мора, док ће се ученици образовног профила комерцијалиста ће сазнати како функционише лука Пиреј сa свим пратећим активностима (организација транспорта, шпедиције, логистике…). Партнерска организација организоваће свакодневне активности које ће обухватати:

  • За ученике образовног профила кулинарски техничар практичну обуку у рибљем ресторану “To Pyrofani” и техничку посету винарији;
  • За ученике образовног профила угоститељски техничар практичну обуку у хотелу са 4* „Оазис“, у традиционалном ресторану “Το mantri” и рибљем ресторану “To Pyrofani” и техничку посету винарији;
  • За ученике образовног профила комерцијалиста семинаре на Институту за стручно образовање у Глифади, радионице у Средњој стручној школи у Глифади и техничке посете предузећима, осигуравајућим друштвима и складиштима у луци Пиреј.

                 За све учеснике биће организовани часови грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Након завршених мобилности своје утиске и знања пренеће осталим ученицима школе. Искуства која ће стећи, осим професионалних вештина, укључиваће и знање које олакшава њихов лични развој и нове културне и друштвене компетенције.