КРАТАК ОПИС ПРОЈЕКТА

“SWEET AND SAVORY IDEAS”

бр.2019-1-RS01-KA102-000518

 

 

                 Предлог пројекта Трговинско-угоститељске школе „Слатке и укусне идеје“  прихваћен је и одобрен за финансирање у оквиру програма ЕРАЗМУС +. Школама из Србије је 2019. године по први пут одобрено учешће у пројектима мобилности у области стручног образовања и обука КА102 ВЕТ Фондације Темпус. Партнер на пројекту биће организација ИН-ПЛАНЕТ из Атине.

                  Пројекат ће обухватити првенствено наставнике и ученике образовног профила посластичар.  Биће реализован у току наредне 2 школске године, до септембра 2021. године. Циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерима из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу. Активности пројекта биће реализоване кроз 3 туре мобилности за по 10 ученика и једног наставника-пратиоца који ће боравити у Атини по 14 дана. Партнерска организација организоваће свакодневне активности које ће обухватати предавања, радионице, стручне посете сродној школи, стручним удружењима, посластичарницама и фабрици слаткиша, као и часове грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Након завршених мобилности своје утиске и знања пренеће осталим ученицима школе. Искуства која ће стећи, осим професионалних вештина, укључиваће и знање које олакшава њихов лични развој и нове културне и друштвене компетенције.

              Школа ће имплементирати нове позитивне резултате у свој рад и одржавати контакт са партнерима како би кроз ову сарадњу побољшала квалитет образовања, промовисала иновације, створила атрактивно европско подручје стручног образовања и ојачала европску димензију школе. Штампани и електронски материјал биће дигитализован путем платформи EPALE & e-twinning, facebook  i e-class.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Грчке традиционалне посластице из руку ученика Трговинско-угоститељске школе

Након успешног боравка ученика Трговинско-угоститељске школе у Атини, а у оквиру ЕРАЗМУС + пројекта „Sweet and Savory Ideas“ финансираног од стране ТЕМПУС  фондације, приступило се другој фази реализације овог пројекта у виду дисеминације. Ова фаза пројекта је веома битна јер има за циљ ширење идеја и циљева пројекта на националном и локалном нивоу. У складу са тим, директорка Драгана Иванчевић са својим тимом је организовала презентацију прве мобилности у просторијама школе. Ученици и њихов ментор Јасмина Николић припремили су и живописно представили свој двонедељни боравак у Атини. Кроз детаљне описе, уткане у професионално урађену презентацију у ПП,  успели су да у потпуности дочарају атмосферу која је владала за време овог стручног боравка. Ученици и њихова менторка нису крили одушевљење док су присутне  фотографијама и топлом речи водили у Атину  на њихове теоријске и практичне часове. Одушевљење нису крили ни гости наше школе, представници локалне самоуправе, директори школа, родитељи, колеге и представници медија. Уследила је и „слатка“ завршница у виду дегустације свих посластица чије су тајне израде наши ученици научили у Атини. Наравно, нису изостале ни  посластице које се традиционално израђују у нашој школској посластичари „Фонтана“, а на које смо посебно поносни. Док се утисци сређују, друга група ученика наше школе се већ припрема да ускоро крене пут Атине.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА – Друга и трећа мобилност ученика


Након прекида у реализацији активности у оквиру пројекта „Sweet and Savory Ideas“ услед пандемије корона вируса, повољнија епидемиолошка ситуација омогућила је реализацију друге и треће мобилности ученика. 
Активности су успешно реализоване у периоду од 26.06. до 7.07.2021. године у грчкој престоници, уз поштовање свих епидемиолошких мера.
Група од 20 ученика у пратњи професора учила је од еминентних стручњака из области посластичарства и куварства и уживала у лепотама Атине током слободног времена. Искуства и утиске описали су у дневним извештајима праћеним фотографијама.

Дисеминација резултата и исхода пројекта „Sweet and Savory Ideas“

У школском ресторану наше школе организована је презентација поводом завршетка веома важног пројекта. Школа може да се похвали успешним завршетком пројекта „Sweet and Savory Ideas“, кофинансираног од стране Темпус фондације и програма ЕРАЗМУС +.

Пројекат „Sweet and Savory Ideas“ је трајао две године, а реализован је са циљем да ученици наше школе, образовног профила посластичар, постану конкурентни на тржишту радне снаге Србије и Европе, тиме што ће се усавршавати у својој струци у Атини уз помоћ еминентних предавача и врхунских професионалаца. Након успешне едукације, ученици су своја знања, вештине и искуства поделили, кроз презентацију својих “ слатких и укусних” радова, са својим родитељима, професорима и другарима из школе, Посебно су били мотивисани да своје стечене вештине још боље презентују јер су на промоцији били присутни и директори, професори и ученици из сродних школа из Србије и окружења. Наиме, овој дисеминацији присуствовали си и представници Завода за унапређење образовања и васпитања, Угоститељско-туристичке школе са домом ученика из Врњачке Бање, Угоститељско-туристичке школе из Београда, Угоститељске школе „Наум Наумовски Борче“ из Крушева у Македонији и Угоститељске школе „Нико Нестор“ из Струге такође из Македоније. Присутни гости имали су прилику да сазнају како су ученици, обухваћени мобилностима, стицали своја теоријска знања и практичне вештине у Атини. Наравно, гости су могли и да дегустирају најпознатије грчке посластице, од кадаифа, раванија, халве, галактобурека, преко баклава, сараглија па до венизелика и самалија.