КРАТАК ОПИС ПРОЈЕКТА бр. 2023-1-RS01-KA121-VET-000130967

Vocational Education and Training

 

Још један пројекат у оквиру Еразмус + акредитације за област стручног образовања и обука ( KA120 VET) одобрен јеТрговинско-угоститељској школи. Овог пута пројекат обухвата стручну обуку за ученике  и групу наставника а циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерском организацијом ИНПЛАНЕТ из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу.

Програм обуке за наставнике фокусира се на сарадњу школа и привреде кроз систем дуалног образовања. Група наставника имаће прилику да се упозна са начином рада школа и наставним плановима и програмима стручних школа у Грчкој, са примерима добре праксе и програмом обуке приправника, посетиће стручне школе и институте, Привредну комору и службу за професионалну оријентацију при Заводу за запошљавање.

Програм стручне обуке за ученике предвиђа практичну обуку за ученике трећег разреда кроз свакодневне активности које ће обухватати:

  • За ученике образовног профила кулинарски техничар практичну обуку у припреми специјалитета од рибе и морских плодова у рибљем ресторану “To Pyrofani”, као и припрему традиционалних грчких посластица, посету рибљој пијаци и обуку како изабрати квалитетне намирнице, семинар о важности правилне исхране током трудноће и посету компанији која производи ручно прављену алву и ратлук;
  • За ученике образовног профила угоститељски техничар практичну обуку у хотелу са 4* „Оазис“ и рибљем ресторану “To Pyrofani”. Ученици ће се упознати са дужностима конобара у луксузном хотелу и начином услуживања специјалитета од рибе и морских плодова, као и традиционалних грчких посластица;
  • За ученике образовног профила туристичко-хотелијерски техничар практичну обуку на рецепцији хотела са 4* „Оазис“, посету сродној школи у Глифади, семинаре, предавања, радионице, посете престижним хотелима, али и обуку за послове водича.

За све учеснике биће организовани часови грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Након завршених мобилности своје утиске и знања пренеће осталим ученицима школе. Искуства која ће стећи, осим професионалних вештина, укључиваће и знање које олакшава њихов лични развој и нове културне и друштвене компетенције.

 

ЕРАЗМУС + ИСКУСТВО НОВЕ ГРУПЕ УЧЕНИКА
 
У периоду од 13. до 26. новембра група од 12 ученика образовних профила туристичко-хотелијерски техничар, кулинарски техничар и угоститељски техничар боравила је у Атини поводом реализације активности Еразмус + пројекта  2023-1-RS01-KA121-VET-000130967. Пројекат је одобрен у оквиру  Еразмус + акредитације за област стручног образовања и обука ( KA120 VET).
Ученици угоститељске струке унапредили су своја теоријска знања и усавршили практичне вештине у припреми, сервирању и услуживању јела од риба и осталих плодова мора у ресторану хотела „Оазис“ 4* на Глифади и у рибљем ресторану „Спарус“ у луци Пиреј. 
Дивна шефица Ева Бона организовала је практичну обуку за ученике образовног профила кулинарски техничар. Припремали су  специјалитете од рибе и морских плодова у рибљем ресторану “Спарус”, посетили рибљу пијацу и сазнали како изабрати квалитетне намирнице, присуствовали предавању о важности правилне исхране трудница, дојиља и беба,  и припремали српско-грчки мени за заједнички ручак.
Ученици образовног профила туристичко-хотелијерски техничар су своју практичну обуку обавили на рецепцији хотела „Оазис“ и радећи на терену у центру Атине као туристички водичи.
Сви заједно имали су и часове грчког језика, културолошке обиласке Атине, посету броду-музеју, шетње по Глифади и Пиреју и посету Институту за туризам и угоститељство где су по групама одрадили предвиђене активности, а онда је  уследило дружење са вршњацима. 
 
 
ОБУКА НАСТАВНИКА
 
По први пут организована је и обука наставника у оквиру Еразмус + програма. Дирекотрка школе и група од 4 наставника боравила је у Атини и присуствовала обуци на тему дуалног образовања са фокусом на сарадњу средњих стручних школа и привреде. Циљ обуке је повећање мобилности и стручних компетенција наставника у сарадњи са партнерском организацијом ИНПЛАНЕТ из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду.

Група наставника имала је прилику да се упозна са начином рада школа и наставним плановима и програмима стручних школа у Грчкој, са примерима добре праксе и програмом обуке приправника, као и да посети стручне школе и институте, Привредну комору и службу за професионалну оријентацију при Заводу за запошљавање.

 

ДНЕВНИ ИЗВЕШТАЈИ УЧЕНИКА

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

ДИСЕМИНАЦИОНЕ АКТИВНОСТИ

Приликом посете групе студенткиња и заменика директора IEK Glyfadas из Атине нашој школи реализована је дисеминација резултата и исхода пројекта VET 2023 са бројем 2023-1-RS01-KA121-VET-000130967 у оквиру Ерасмус акредитације. Поред гостију, активности су присуствовали и професори и ученици Трговинско-угоститељске школе.
Учесници мобилности презентовали су своје активности које су реализовали по групама са својим менторима током практичне обуке у Атини. Присутни су имали прилике да чују и виде извештаје и утиске групе ученика образовног профила кулинарски техничар који су своју практичну обуку у пипреми јела од рибе и морских плодова реализовали у рибљем ресторану Спарус у Пиреју, групе ученика образовног профила угоститељски техничар који су део обуке реализовали у хотелу са 4* Oasis hotel apartments на Глифади и део у рибљем ресторану Спарус у Пиреју, као и групе ученика образовног профила туристичко-хотелијерски техничар који су део обуке из рецепцијског пословања реализовали у хотелу са 4* Oasis hotel apartments у Гифади, а део практичне обуке за туристичке водиче у центру Атине под менторством професионалног водича.

 

 

 

Сада већ традиционално на 45. међународном сајму туризма у Београду,  23.02.2024. године  на штанду Туристичке организације Лесковца ученици и наставници наше школе представили су рад школе, уписну политику и Еразмус пројекте реализоване у протеклом периоду. Земља партнер овог сајма туризма била је Грчка, уједно и земља домаћин наших пројеката. Презентација наше школе изазвала је велико интересовање, а сувенири и пропагандни материјал подељени су домаћим и иностраним посетиоцима штанда. 

 

 

Ученици и наставници који су учествовали у Еразмус + пројекту представили су резултате и исходе пројекта и своја искуства и утиске ученицима и наставницима Економске школе „Ђука Динић“ из Лесковца. Како је овој школи прво учешће у Еразмус + пројекту, ова презентација помогла им је да се боље припреме за искуство које их очекује. Након презентације имали су прилику да питају све што их занима.