КРАТАК ОПИС ПРОЈЕКТА бр. 2023-1-RS01-KA121-VET-000130967

Vocational Education and Training

 

Још један пројекат у оквиру Еразмус + акредитације за област стручног образовања и обука ( KA120 VET) одобрен јеТрговинско-угоститељској школи. Овог пута пројекат обухвата стручну обуку за ученике  и групу наставника а циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерском организацијом ИНПЛАНЕТ из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу.

Програм обуке за наставнике фокусира се на сарадњу школа и привреде кроз систем дуалног образовања. Група наставника имаће прилику да се упозна са начином рада школа и наставним плановима и програмима стручних школа у Грчкој, са примерима добре праксе и програмом обуке приправника, посетиће стручне школе и институте, Привредну комору и службу за професионалну оријентацију при Заводу за запошљавање.

Програм стручне обуке за ученике предвиђа практичну обуку за ученике трећег разреда кроз свакодневне активности које ће обухватати:

  • За ученике образовног профила кулинарски техничар практичну обуку у припреми специјалитета од рибе и морских плодова у рибљем ресторану “To Pyrofani”, као и припрему традиционалних грчких посластица, посету рибљој пијаци и обуку како изабрати квалитетне намирнице, семинар о важности правилне исхране током трудноће и посету компанији која производи ручно прављену алву и ратлук;
  • За ученике образовног профила угоститељски техничар практичну обуку у хотелу са 4* „Оазис“ и рибљем ресторану “To Pyrofani”. Ученици ће се упознати са дужностима конобара у луксузном хотелу и начином услуживања специјалитета од рибе и морских плодова, као и традиционалних грчких посластица;
  • За ученике образовног профила туристичко-хотелијерски техничар практичну обуку на рецепцији хотела са 4* „Оазис“, посету сродној школи у Глифади, семинаре, предавања, радионице, посете престижним хотелима, али и обуку за послове водича.

За све учеснике биће организовани часови грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Након завршених мобилности своје утиске и знања пренеће осталим ученицима школе. Искуства која ће стећи, осим професионалних вештина, укључиваће и знање које олакшава њихов лични развој и нове културне и друштвене компетенције.