КРАТАК ОПИС ПРОЈЕКТА бр. 2023-1-RS01-KA121-VET-000130967

Vocational Education and Training

 

Још један пројекат у оквиру Еразмус + акредитације за област стручног образовања и обука ( KA120 VET) одобрен јеТрговинско-угоститељској школи. Овог пута пројекат обухвата стручну обуку за ученике  и групу наставника а циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерском организацијом ИНПЛАНЕТ из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу.

Програм обуке за наставнике фокусира се на сарадњу школа и привреде кроз систем дуалног образовања. Група наставника имаће прилику да се упозна са начином рада школа и наставним плановима и програмима стручних школа у Грчкој, са примерима добре праксе и програмом обуке приправника, посетиће стручне школе и институте, Привредну комору и службу за професионалну оријентацију при Заводу за запошљавање.

Програм стручне обуке за ученике предвиђа практичну обуку за ученике трећег разреда кроз свакодневне активности које ће обухватати:

  • За ученике образовног профила кулинарски техничар практичну обуку у припреми специјалитета од рибе и морских плодова у рибљем ресторану “To Pyrofani”, као и припрему традиционалних грчких посластица, посету рибљој пијаци и обуку како изабрати квалитетне намирнице, семинар о важности правилне исхране током трудноће и посету компанији која производи ручно прављену алву и ратлук;
  • За ученике образовног профила угоститељски техничар практичну обуку у хотелу са 4* „Оазис“ и рибљем ресторану “To Pyrofani”. Ученици ће се упознати са дужностима конобара у луксузном хотелу и начином услуживања специјалитета од рибе и морских плодова, као и традиционалних грчких посластица;
  • За ученике образовног профила туристичко-хотелијерски техничар практичну обуку на рецепцији хотела са 4* „Оазис“, посету сродној школи у Глифади, семинаре, предавања, радионице, посете престижним хотелима, али и обуку за послове водича.

За све учеснике биће организовани часови грчког језика и културолошке посете знаменитостима Атине. Након завршених мобилности своје утиске и знања пренеће осталим ученицима школе. Искуства која ће стећи, осим професионалних вештина, укључиваће и знање које олакшава њихов лични развој и нове културне и друштвене компетенције.

 

ЕРАЗМУС + ИСКУСТВО НОВЕ ГРУПЕ УЧЕНИКА
 
У периоду од 13. до 26. новембра група од 12 ученика образовних профила туристичко-хотелијерски техничар, кулинарски техничар и угоститељски техничар боравила је у Атини поводом реализације активности Еразмус + пројекта  2023-1-RS01-KA121-VET-000130967. Пројекат је одобрен у оквиру  Еразмус + акредитације за област стручног образовања и обука ( KA120 VET).
Ученици угоститељске струке унапредили су своја теоријска знања и усавршили практичне вештине у припреми, сервирању и услуживању јела од риба и осталих плодова мора у ресторану хотела „Оазис“ 4* на Глифади и у рибљем ресторану „Спарус“ у луци Пиреј. 
Дивна шефица Ева Бона организовала је практичну обуку за ученике образовног профила кулинарски техничар. Припремали су  специјалитете од рибе и морских плодова у рибљем ресторану “Спарус”, посетили рибљу пијацу и сазнали како изабрати квалитетне намирнице, присуствовали предавању о важности правилне исхране трудница, дојиља и беба,  и припремали српско-грчки мени за заједнички ручак.
Ученици образовног профила туристичко-хотелијерски техничар су своју практичну обуку обавили на рецепцији хотела „Оазис“ и радећи на терену у центру Атине као туристички водичи.
Сви заједно имали су и часове грчког језика, културолошке обиласке Атине, посету броду-музеју, шетње по Глифади и Пиреју и посету Институту за туризам и угоститељство где су по групама одрадили предвиђене активности, а онда је  уследило дружење са вршњацима. 
 
 
ОБУКА НАСТАВНИКА
 
По први пут организована је и обука наставника у оквиру Еразмус + програма. Дирекотрка школе и група од 4 наставника боравила је у Атини и присуствовала обуци на тему дуалног образовања са фокусом на сарадњу средњих стручних школа и привреде. Циљ обуке је повећање мобилности и стручних компетенција наставника у сарадњи са партнерском организацијом ИНПЛАНЕТ из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду.

Група наставника имала је прилику да се упозна са начином рада школа и наставним плановима и програмима стручних школа у Грчкој, са примерима добре праксе и програмом обуке приправника, као и да посети стручне школе и институте, Привредну комору и службу за професионалну оријентацију при Заводу за запошљавање.

 

ДНЕВНИ ИЗВЕШТАЈИ УЧЕНИКА

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab