СТУДИЈСКА ПОСЕТА НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ И ПРЕМИЈЕРНА РЕАЛИЗАЦИЈА РАДИОНИЦЕ „ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА НОВЧАНИЦАМА“

 

Ученици другог и трећег разреда смера комерцијалиста у оквиру пројекта „Финансијско описмењавање ученика“ посетили су изложбени простор Народне банке Србије и учествовали премијерно на радионици „Знамените личности на новчаницама“, 01.11.2019.године.

Током овог излета у престоницу, ученици су били у могућности да виде музеј НБС где су им стручни кустоси објаснили све о историји новца у нашој земљи, појмом и улогом централне банке, значајем штедње, као и како препознати фалсификовани новац.

 Ученици су одгледали филм едукативног карактера о хиперинфлацији из периода 1993.године прошлог века.

Оно што је ученицима било посебно занимљиво је што су добили новчаницу са њиховим ликом која је израђена на лицу места.

                                                                                             Професор Михајловић Марина

У посети Народној банци

Oдељење  II/1 и III/1 је са професорима било у посети Народној банци Србије 01.новембра 2019. године.

Имали смо част да се упознамо са основним задацима Народне банке, да стекнемо знања о новцу и штедњи, фалсификовању, начинима плаћања, видљивим и невидљивим заштитама које се користе у изради новчаница.

Господин Игор Радишић је био диван и провео нас је кроз простор банке. Поред експоната које смо видели, а неке и додирнули, погледали смо и видео филм о хиперинфлацији. На крају смо сви добили поклон-новчаницу са нашим ликом од 1884 динара. Тај број представља годину оснивања Народне банке Србије.

Други део посете састојао се од премијерно реализоване радионице „Знамените личности на новчаницама“, коју је водио господин Ранко Станојевић.

За поклон представницима банке припремили смо специјално издање часописа „ТУШКО“, који је посвећен традиционалној сарадњи школе и Народне банке Србије.

Напустили смо банку свих банака пресрећни и пуни утисака, са много нових информација и поклоном који ће нас подсећати на овај дан и све што смо видели и доживели.

                                                                                                                   Марковић Теодора III/1