Ученици Трговинско-угоститељске школе, њих 114, и 12 професора посетили су економско-туристичку школу „ Панонеум“ у Аустрији  у оквиру студијског путовања реализованог од 17. до 20. априла 2018. године. Циљ овог студијског путовања био је да се ученици и професори упознају са васпитно-образовним процесима две сродне школе.

Најпре смо имали прилику да се упознамо  са материјално-техничком опремљеношћу школе  „ Панонеум“ . Видели смо 6 савремених школских кухиња у којима се одвија настава куварства, кабинет услуживања са винотеком у оквиру њега, специјализоване учионице за туризам и економију. Водич кроз ову школу детаљно нас је информисао о самом процесу рада у овим кабинетима. Након овог разгледања уследиле су презентације обе школе, и Лесковца и Нојзидла као туристичке дестинације. Професори су затим имали радни састанак са темом:

  • Дуално образовање;
  • Даља сарадња ове две образовно-васпитне установе;
  • Могућност заједничког конкурисања за пројекте у оквиру ЕРАЗМУС-а.

На састанку је предочена платформа и модел дуалног образовања у Аустрији са посебним освртом на значај добро испланиране сарадње са социјалним партнерима и родитељима. Предочени су и могући проблеми који могу настати при реализацији дуалног образовања али и могућа решења за превазилажење истог. Констатовали смо да обе школе могу квалитетно да сарађују у циљу бољег образовно-васпитног рада кроз пројекте различитог типа. Такође смо  овом посетом успели да подигнемо ниво свести ученика о постајању различитих култура и вера. Након ових формалних активности, уследило је дружење ученика и професора обе школе уз коктел добродошлице припремљеног од стране ученика школе „ Панонеум“

Ученици и професори Трговинско-угоститељске школе посетили су  ,у оквиру студијског путовања, и главне градове Мађарске, Аустрије и Словачке и тако се упознали са туристичким знаменитостима ових престоница.

Студијско путовање је организовала агенција ВИП ТУРС из Ниша. Све предвиђене активности агенција је реализовала на највишем нивоу.