Народна банка Србије одржала радионице финансијске едукације за ученике огледног профила комерцијалиста у Лесковцу

Народна банка Србије је наставила да развија мрежу сарадника ради ширења финансијске писмености ученика средњих школа широм Србије. У сарадњи са Трговинско-угоститељском школом из Лесковца, запослени у Одељењу за комуникације одржали су у просторијама школе 31. августа, 01. и 02. септембра 2016. године серију радионица за ученике напред наведеног профила.

Ученици првог и другог  разреда учествовали су у радионицама „Мој буџет и ја“, док су ученици другог и трећег разреда учествовали у друштвеној игри на табли „Финансије за касније“.  У оквиру радионице, ученици су се упознали са улогом и задацима Народне банке као централне банке Републике Србије, буџетом и начином креирања. Посебна пажња посвећена је јачању свести да с новцем треба поступати одговорно и разумно. Ученици су били веома заинтересовани за садржај радионице и показали су спремност да се одговорно суоче са могућностима, али и са ризицима које носи сложено финансијско тржиште.

Радионица „Мој буџет и ја“ развија свест код најмлађе популације наших ученика да на почетку сваког месеца одвоје новац који ће им бити потребан за све месечне расходе, јер само на тај начин ће моћи вишак новца да одвоје за штедњу. 

Турнир у друштвеној игри „Финансије за касније“ за ученике  Трговинско-угоститељске школе

Ученици трећег и четвртог разреда образовног профила „Комерцијалиста – оглед“ из Трговинско-угоститељске школе Лесковац имали су прилику да се 02. септембра 2016. године на турниру који је за њих организован у просторијама школе премијерно упознају с друштвеном игром „Финансије за касније”.

Више од 50 ученика се, кроз игру, боље упознало с правилима игре, и четири животна доба, кроз које се пролази по пољима која су на јасно означеним стазама. Доба су следећа:

  • Оснивање породице – породица удружује приходе али има и повећане трошкове;
  • Запослење и високо образовање – избор животног позива али и даљег школовања;
  • Детињство и основно школовање – период раног детињства и поласка у школу, свих могућих прихода и припрема за живот одраслих;
  • Професија и пензија – највише времена проводимо на послу, зато професију треба пажљиво да бирамо.

Друштвена игра на табли „Финансије за касније” се ученицима веома допала и наставиће да је играју са својим друговима, а свој коментар о игри дао је Александар Милошевић ученик IV/1: Друштвена игра на табли „Финансије за касније“ је веома оригиналан начин да се средњошколцима приближи будућност и изазови на које требају бити спремни. Много ефикасније него путем градива изложеног у школи, млади се на овај начин упућују у актуелна дешавања и подстичу на даље размишљање и деловање у правцу боље будућности кроз рационално управљање новцем и штедњу. Сматрам да би овакав вид едукације кроз забаву требало да се организује што чешће и топло препоручујем свима да се окушају у Финансијама за будућност“.

Radionice-NBS_10 Radionice-NBS_09 Radionice-NBS_08 Radionice-NBS_07 Radionice-NBS_06 Radionice-NBS_05 Radionice-NBS_04 Radionice-NBS_03 Radionice-NBS_02 Radionice-NBS_01