Junior Achievement Worldwide (JAW) je глобална непрофитна организација чију активност финансирају пословна заједница, разне фондације и појединци. Основана је 1919. године у САД а данас се JAW глобални програм имплементира у 123 земље са свих континената са скоро 10 милиона ученика годишње.

Сврха програма JAW je да едукује и инспирише младе људе да уважавају вредности слободног предузетништва и да разумеју бизнис и привреду. У оквиру програма су развијене јединствене образовне методе које се базирају на партнерству домаћих и међународних компанија и агенција, са циљем да се ученицима помогне да стекну предузетничка знања и вештине.

Достигнућа младих у Србији (DMuS) je једна од националних организација у оквиру глобалне мреже JAW која је започела са својим активностима у Србији у октобру 2002. године. Oд 2005.године регистрована је као самостална непрофитна, невладина организација. Програм Достигнућа младих у Србији акредитован је од стране Министарства просвете Републике Србије 2008. године.

Организација Достигнућа младих у Србији имплементира следеће програме:

 1.      Пословна етика
 2.      Ученичка компанија са примењеном економијом
 3.      Предузетништво без граница
 4.      Бизнис етика
 5.      Банке у акцији
 6.      Титан
 7.      Социјално предузетништво
 • Почетком школске 2012/2013 године је основана ученичка компанија „ФишЕк“. Организациону структуру ове компаније чине 15 ученика смера комерцијалиста и туристичког техничара распоређени на пословима набавке, производње, продаје и финансијско-рачуноводственим пословима.
 • Компанија се бави производњом фишека од папира и картона. Фишек служи за одлагање отпадног материјала: љуске од семенки, сунцокрета, жвакаћих гума после употребе, пикаваца.
 • Намењен је школама, општинама, спортским клубовима, дискотекама и свима који желе да наш град буде пример очувања здраве животне средине, заштите флоре и фауне, чистих улица и паркова…
 • Производња фишека се обавља у просторијама школе као ваннаставна активност.
 • Ниска цена нашег производа, млада, креативна радна снага нас чине јединственим на тржишту.

  Ciljevi „Ученичке компаније“ су:

 • Обезбедити ученицима основно економско образовање.
 • Подстакнути развој предузетничког духа код ученика;
 • Мотивисати креативне појединце са иновативним и изводивим пословним идејама да их искажу у форми пословног плана и тако тестирају своју пословну идеју – да ли је профитабилна, реална и тржишно прихватљива;
 • Омогућити ученицима покретање властитог посла по завршетку школовања.

Наставници – ментори ученичке компаније: Александра Спиридоновић и Оливера Несторовић.

 • 26. и 27.септембра 2012. године у Београду одржано је национално такмичење „Пословни изазов“ у организацији невладине организације „Достигнућа младих“.

Освојивши прво и друго место на такмичењу „Пословни изазов“ у Нишу 17.новембра 2011.године ученице Сања Динић и Кристина Марјановић (смер комерцијалиста) пласирале су се на националном такмичењу које је одржано у Београду.

На националном такмичењу су се пласирали победници регионалних такмичења организованих у Нишу, Београду, Новом Саду и Пожеги. Првог дана такмичења, финалисти, подељени у тимове, добили су задатак да креирају бизнис план за подстицање економског, социјалног и технолошког развоја заједнице уз помоћ датих ресурса. Другог дана су жирију презентовали своје бизнис идеје након чега је организована додела награда победницима уз свечани коктел.

 Идеја о сједињавању пољопривреде и сточарства која би се у пракси реализовала у производњи козјег сира са комадима чери парадајза и паприке, освојила је прво место.

Победнички тим чинили су ученици из Средње школе у Иригу, Трговинско-угоститељске школе у Лесковцу (ученица Сања Динић), Европске школе у Београду и Пољопривредне школе у Пожеги који су се такмичили са 50 вршњака из 40 средњих школа из целе Србије.

Наставници – ментори: Татјана Гроздановић и Александра Спиридоновић.

 

 • Прво регионално такмичење „Пословни изазов“ у овој школској години за ученике школа из југоисточне Србије је организовано у Лесковцу, 5.децембра 2012.године и то у хотелу „Хајат С“ (улица Јужноморавских бригада бр. 210).

Укупно 102 ученика из 22 школе са територије југоисточне Србије (општине Алексинац, Књажевац, Куршумлија, Лесковац, Медвеђа, Ниш, Пирот, Прокупље, Сурдулица и Власотинце) се такмичило у среду. Међу такмичарима нашли су се и ученици наше школе, смер комерцијалиста и туристички техничар.

Ученици:

 1.      Мила Јовановић, туристички техничар
 2.      Миљана Митић, туристички техничар
 3.      Филип Станојевић, смер комерцијалиста
 4.      Кристина Трајковић, смер комерцијалиста
 5.      Игор Димитријевић, смер комерцијалиста
 6.      Ивана Трајковић, смер комерцијалиста
 7.      Ивана Стојановић, смер комерцијалиста

Наставници:

 1.      Татјана Гроздановић
 2.      Оливера Несторовић
 3.      Александра Спиридоновић

Ученици груписани у тимове имали су задатак да на неискоришћеном делу пута код Владичиног Хана осмисле садржаје за путнике који би помогле развоју и унапређењу тог краја. Тимови су за 5 сати рада направили интересантне бизнис планове и презентације које су представили жирију.

 

 • 7. и 8. децембра 2012. је одржана Конференција наставника у организацији Достигнућа младих у бању Врујци у Горњој Топлици.

Циљ Конференције је да на једном месту окупи наставнике који спроводе програме Достигнућа младих у школама широм Србије и омогући размену искустава, примера добре праксе, али и да представи досадашње резултате и планове за текућу школску годину.

На конференцији наставника су присуствовали и наставници Трговинско-угоститељске школе који имплементирају програме Достигнућа младих Александра Спиридоновић и Оливера Несторовић.

 

Радови наставника на семинару у Бању Врујци