gastro-team

Назив компаније: “Гастро теам”
Улица и број: Дубочица бб
Град, Општина: Лесковац
Поштански број: 16000
Име и презиме контакт особе: Татјана Гроздановић

 

Где видите компанију за три године и шта планирате да радите у наредне три године?

Ученици Трговинско-угоститељске школе из Лесковца дошли су на идеју да своја знања, вештине и умећа из обласласти кулинарства, услуживања И посластичарства ставе у функцију. Наиме, наша мала сторија о компанији “Гастро теам” почиње на прошлогодишњим часовима маркетинга . Ношени идејом да “пројектујемо” компанију која недостаје нашем локалном Лесковачком тржишту, ученици образовног профила кувар, конобар И посластичар прибегли су разним методама истраживања тржишта. Анализирајући прикупљене податке закључили смо да на територији Лесковца не постоји компанија која се бави кетерингом на начин на који смо ми замислили нашу “идеалну имагинарну компанију”. То сазнање дало нам је идеју да организујемо школску компанију чија ће конкурентска предност бити задовољавање посебних И специфичних жеља И потреба купаца по најприступачнијим ценама. Циљ нам је да, сем нашег локалног тржишта на коме смо већ јединствени И конкурентни, освојимо И национално тржиште И интернационално тржиште, а корак ближе томе је И посета партнерској школи у Новом месту у Словенији И школе у Гранади, у Спанији са којима водимо озбиљне прговоре о будућој сарадњи. За три године “Гастро теам” видимо у новинским чланцима као пример добре праксе како се од ученичке идеје може доћи до озбиљне, профитабилне компаније.

Шта је основни производ/услуга ваше компаније? Опишите укратко.

Основни производ компаније “Гастро теам” је услуга кетеринга. Оно по чему се наша услуга разликује од оних које се већ нуде не тржишту огледа се у томе што наша компанија нуди комплетну услугу од припреме хране И посластица која се одвија на часовима вежби, до услуге послуживања хране И пића, по потреби укључивање сомелијера И аниматора на прославама, као И организовање тематских вечери (вече француске, италијанске, националне кухиње са свим пропратним садржајима укључујући И адекватну музику, припибор, реквизите И др.). Све то обављају ученици образовних профила кувар, посластичар, конобар И туристички техничар, а посебан резултат постиже се тиме што компанија сем финансијског ефекта који постиже, додатно развија свест код ученика о реалном пословању И оспособљава их за самосталне будуће предузетничке подухвате.

Ко су корисници производа/услуге?

Корисници наших услуга су све компаније, организације и приватна домаћинства која имају потребу да њихове свечаности буду организоване на другачији начин уз јединствен спој приступачне цене И врхунског квалитета хране И услуге.

 Шта сте до сада постигли? Како сте пласирали свој производ/услуге и на какве реакције је наишао?

Ношени крилатицом да динар уложен у маркетинг враћа два динара, наш први компанијски корак у освајању тржишта био је презентовање компаније И приближавање нашим корисничким гупама кроз промоцију. Размишљајући о томе којој маркетиншкој алатки прибећи, а да притом не буде нешто што је већ виђено И на шта је наше тржиште навикло, дошли смо на идеју да направимо емисују о кулинарству. Идеја се родила у моменту када је школа потписивала уговоре са привредним друштвима са којима ће школа сарађивати И ми смо желели да искористимо ту прилику да се нашим социјалним партнерима захвалимо на томе што примају наше ученике на праксу И дају велики допринос у њиховом обликовању. Али, поставило се питање: Како? Одлучили смо да у том, сада јако популарном ТВ формату емисија о кулинарству, рекламирамо ресторане са којима је школа потписала уговоре о сарадњи тако што ћемо емисију снимати у њиховим објектима, а притом И рекламирати производе наших социјалних партнера (нпр. Фирма “Моравка” која производи зачинско биље које користимо током снимања, винарија “Стари дани” чија вина “Абер” И “Дерт” наши сомелијери послужују уз јело које припремају у емисији). Емисија симболично носи назив “Кувати знањем” И у њој ученици промовишу своје вештине из области угоститељства, рекламирају социјалне партнере И дају занимљиве предлоге за недељни ручак, али И И домаћицама откривају нека мале тајне И практичне савете из куварства. Емисија је изазвала велико интересовање јавности након само пар емитованих, а телефон компаније се усијао од позива.

  Да ли је ваша компанија до сада остваривала сарадњу са другим организацијама?

Сем локалне Телевизије Лесковац која је медијски пропратила серијал “Кувати знањем”, И која редовно за све годишњице И славља користи услуге наше компаније, готово да не постоји предузеће или организација чији почетак пословања није отворен нашим малим гастрономским ремек делима. Посебно смо поносни на кетеринг који смо уприличили за посету патријарха Иринеја Лесковачкој општини.

Колико људи (ученика) је укључено у рад компаније?

“Гастро теам” компанија је вођена идејом да је кључ успеха добар менаџерски тим. Професори куварства, посластичарства И услуживања задужени су, свако у свом сектору за одабир, припрему И услуживање хране, проф. економске групе предмета за набавку И финансијке послове, а проф. књижевности је ПР компаније “Гастро теам”. Намирнице се набављају дан раније, а храна припрема на дан банкета. У припреми хране учествује 20 ученика.

  Колико професора је укључено у рад компаније и на који начин?

У рад компаније укључено је 5 професора. Идејни творац компаније проф. економске групе предмета, проф. куварства, посластичарства, услуживања И проф. српског језика И књижевности задужени су за стручну подршку око организације И претварање планова компаније у резултане.

  Како мислите да вам менторска обука може помоћи и шта очекујете од ментора?

Иако имамо неко почетничко искуство у раду, јер смо већ имали прилику да окусимо укус тржишта, сматрамо да би нам додатне едукације око организације, финансијских прорачуна и маркетиншких активности, унапредили рад наше компаније И допринеле већој продуктивности И успешнијем пословању.

  Да ли сте учествовали у неком програму намењеном ученичким компанијама?

Трговинско-угоститељска школа из Лесковца , била је део обуке о ученичком предузетништву у организацији непрофитне организације из области образовања Junior achievement.

BeFunky_BeFunky_black_bloom_by_Fugal-2