27.12.2021.године  у Трговинско-угоститељској школи у Лесковцу одржан је Јавни час на тему: „Бизнис план“ у одељењу I/1 и III/1, а припремиле су га и реализовале  као вид корелације међу економским наукама, професорица Принципа економије и Обуке у виртуелном предузећу Марина Михајловић, професорица Финансија и Предузетништва Биљана Ћирковић и професорица Рачуноводства у трговини Александра Спиридоновић.

 

Циљ часа је повезивање линеарне и циркуларне економије којима се баве Принципи економије, са Предузетништвом и Финансијама у осмишљавању идејног решења и стављања истог у функцију,  а Рачуноводство је  ту да објасни промене у виду уштеда које се дешавају приликом коришћења биоразградивих материјала и материјалних ресурса уопште.

Горући проблеми линеарне економије, као на пример:

-Штетност мобилних телефона;

– Племенити метали и минерали;

– Економски и еколошки терет

могу дибити решењеу кроз одрживу економију:

  • Здраве навике = боља будућност;
  • Друштвена одговорност;
  • Значај циркуларног система економије.

На крају часа ученици су упознати са бизнис плановима „Smart KLINKO“; „Moderni LESKOTEX“производња зимске одеће од рециклираног, биоразградивог  материјала и „HIGH SCHOOL CASE COMPETITION 21“

Овe бизнис идејe су вредне свих улагања, јер човек је одавно прекорачио границе својих права, и наставља да их прекорачује. За ту активност он ће бити кажњен самоуништењем/искоришћењем свих природних ресурса. Човек ће да купује и продаје ветар, само да би профитирао. Ужас!!! Све, апсолутно све купује се и продаје.

У стваралаштву и знању о циркуларној економији средства комуникације, на њиховим крајевима, творца биоразградивих телефона а и корисника чека СПАС.

Часу су присустовале: директор школе Драгана Иванчевић, педагог школе Драгана Јанчић, психолог школе Драгана Стевановић и предметни наставници: Марина Шипић и Јелена Ристић