Dana 23. septembra u sali Kulturnog centra na Zlatiboru svečano su otvoreni 9. Međunarodni gastronomsko-turistički susreti “GATUS 2021”. U organizaciji Ekonomsko trgovinske škole iz Smedereva ova manifestacija koja traje tri dana, okupila je na Zlatiboru 12 škola iz regiona i preko 100 učesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Manifestacija ima za cilj saradnju među školama članicama kroz razmene primera dobre prakse,  promovisanje ugostiteljstva i turizma kao struke i stvaranje mogućnosti za profesionalni razvoj učenika. Učenici, budući radnici u turističkim agencijama, recepcioneri, kuvari  i konobari takmičili su se u tri discipline: jelo po izboru i restoranski dezert, postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića-koktela, kao i disciplini turistički aranžman.

Trgovinsko-ugostiteljska škola je iz oblasti turizma na temu: “Turistički aranžman -Glamping turizam” osvojila zlatnu medalju.

Glamping je glamurozni kamp koji spaja neobično iskustvo boravka u prirodi i komfor na koji je turista navikao. Tim naše škole predstavio je u svom radu „Nomadski glamur“ planinu Kukavicu, u mestu Vučje, koji obiluje raznovrsnim i bogatim biljnim i životinjskim svetom, prirodnim atrakcijama i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika. Netaknuta priroda, čist vazduh, zdrava voda za piće, tradicionalni specijaliteti naših krajeva uz poznato južnjačko gostoprimstvo su dovoljan razlog da turisti dođu, uživaju i odmore u ovom predelu izuzetnih odlika, u glamping odmaralištu „Porečje“ Vučje. Tim su činile učenica obrazovnog profila Turističko-hotelijerski tehničar :

  1. Jelena Stojkovic
  2. Jelena Djokic
  3. Teodora Grujic

Mentor:Biljana Ćirković

Trgovinsko-ugostiteljska škola je iz oblasti kuvarstva i poslastičarstva na temu: Jelo po izboru od svinjskog filea i priprema Američkih palačinki, osvojila je srebrnu medalju. Tim su činile učenica obrazovnog profila Kulinarski tehničar i poslastičar: :

  1. Emilija Nikolić

 2.Stefanija Kocic

3.Natalija Stanojevic

 

Mentor: Jelena Savanović

Trgovinsko-ugostiteljska škola je Iz oblasti usluživanja na temu: Postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića – koktela osvojila srebrnu medalju. Tim su činile učenica obrazovnog profila Usluživanje :

 

1.Milica Zdravković

2.Jelena Milenković

 3.Lazar Ljubenović

 

Mentor: Ivan Ivković

Učesnici su nakon takmičenja imali priliku da  posetiti Stopića pećinu i Muzej “Staro selo” u Sirogojnu i uživaju u lepotama ove planine.

Tamičenje se završilo u subotu 25.06.2021. kada se u sali Kulturnog centra najuspešniji učesnici dobili priznanja,a domaćin narednog susreta biće škola iz Maribora.

Uprava škole uputila je čestitke svim učesnicima i njihovim mentorima.