ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА НАШИМ НОВЧАНИЦАМА У ОПТИЦАЈУ И КРОЗ ВЕКОВЕ

23.01.2019. године одржана је приредба на тему: „ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА НАШИМ НОВЧАНИЦАМА КРОЗ ВЕКОВЕ“ у сарадњи са Народном банком Србије. Ученици II/1разреда, образовног профила комерцијалиста представили су свој пројекат на један потпуно другачији начин; кроз глуму и игру, гостима из Народне банке Србије, професорима, родитељима и вршњацима других образовних профила. Млади и храбри отворили су срца знаменитих личности, загледали се у свако понаособ и открили вредности, које су ти исти великани подарили свима нама, српском друштву и читавом свету. Ученици нису губили време, бирали су речи, не пропустивши прилику да у светосавској недељи представе свој пројекат.

„Стваралаштво сваке од знаменитих личности, једног дивног, упорног народа, коме припадају, пружа отпор кратковечности и пролазности, савладава време у коме живимо и одупире се ништавилу. На овај начин рехабилитовањем правих вредности продужујемо вредност живота и његовог трајања.

„ПРОБУДИМО У ДЕТЕТУ ЖЕЉУ ЗА УЧЕЊЕМ И СВАКА МЕТОДА БИЋЕ ДОБРА“ је мото професора економске групе предмета Марине Михајловић и професора српског језика и књижевности Драгане Влајић. Руководећи се овим, ученици су добили нове улоге у другачијем амбијенту. Поменути простор, декорација, гардероба коју су ученици носили када су говорили о Николи Тесли, утицало је на позитивну атмосферу и активно посматрање публике широм отворених очију. Централни део приредбе биле су занимљивости о ликовима на нашим новчаницама, почев од Стефана Радослава па све до ликова који се налазе на новчаницама у оптицају.

Круна свега био је КВИЗ на тему: „ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА НАШИМ НОВЧАНИЦАМА КРОЗ ВЕКОВЕ“.

Ово је начин припреме ученика за живот, кроз комбинацију знања, вештина и ставова, који су потребни свакој особи за лично испуњење и развој и друштвено укључивање.

Едукатори Народне банке Србије су од 23.01. до 25.01.2019. године реализовали едукативне радионице намењене ученицима другог, трећег и четвртог разреда у просторијама школе.

Учесници радионице „Динар наш новац“ упознали су се са историјом националне валуте, од српског средњовековног новца и стекли основну финансијску културу, а све то кроз занимљив и едукативан приступ едукатора Ранка Станојевића.

Радионица „Фалсификати“ садржала је кратко путовање кроз историјат фалсификовања новчаница и кованог новца, са посебним акцентом на историјат кривотворења новца на нашим просторима. Ради потпунијег информисања учесника радионице, приказана је презентација путем које су се учесници упознали са савременим заштитним елементима новчаница нових серија евра и америчког долара. На самом крају, ученици су проверавали аутентичност новчаница динара, евра и долара применом три основна теста: погледај, опипај и нагни(ротирај).

Друштвена игра на табли „Монетура“ била је намењена ученицима четвртог разреда. Игра опонаша функционисање НБС-а и креирање монетарне политике уз непрестане скокове и падове инфлације. Победник игре је онај ученик (играч) који први испуни све наведене задатке и дође до краја табле, односно до просечне инфлације ЕУ. Било је 8 играча победника, који су као награду добили друштвену игру.

                                                                                                               Професор Марина Михајловић