Православне земље широм света славе 24. маја Дан словенске писмености. Овај празник  је основан у знак сећања на свету браћу Ћирила и Методија. У 9. веку, тачније, 863. године, ови хришћански мисионари створили су прву словенску азбуку – глагољицу. Она је постала основа за све словенске језике и дефинисала је духовни и културни развој многих народа. Професори српског језика у нашој школи одлучили су да, управо, поводом обележавања Дана Светих Ћирила и Методија организује правописни квиз.  Размере неписмености (без обзира на то да ли су условљене незнањем или незаинтересованошћу ученика), али и став ученика о правопису отворили су бројна размишљања у вези са правописом. Колико се данас примењује правопис  не само у писменим задацима,  већ и у свим осталим жанровима писане комуникације: писању и слању писама, попуњавању различитих образаца и формулара с којима се ученици сусрећу и у школи, и у свакодневном животу? Да ли ученици воде рачуна о правопису када куцају и шаљу поруке, мејлове или објављују своје статусе на твитеру и фејсбуку?

Пред бројном публиком 20 ученика различитих смерова такмичило се у пет игара којима су биле обухваћене најважније правописне области: састављено и растављено писање речи, интерпункција, велико и мало слово, скраћенице и најчешће правописне недоумице.  Такмичари су показали своје завидно знање у правопису.  Они су били  подељени у 5 екипа  по четири члана.  Победила је трећа екипа и ученици: Александра Велиновић, Дарко Анђелковић, Марија Спасојевић и Милана Јукић. Победницима су подељене пригодне награде.

Такође,  на овај начин смо се прикључили кампањи Негујмо српски језик која траје три године и која има за циљ очување и заштиту српског језика и писма, опште језичке културе и писмености. На свету постоји око 6000 језика и сваки је посебан на свој начин. Ипак језик којим говоримо и пишемо нама је најлепши и најсавршенији. Негујмо наш српски језик.