Трговинско-угоститељска школа из Лесковца  реализовала је стручну екскурзију на релацији Лесковац-Врњачка Бања-Мокра Гора-Златибор, у периоду од 21.  до  23.04.2018. године, за све ученике првог и другог разреда ове школе.

Стручну екскурзију  је реализовало  114 ученика различитих образовних профила и  11 одељенских старешина.

Екскурзија је била организована од стране туристичке агенције „Бавка – тоурс“ из Горњег Буниброда. Полазак је био предвиђен у 6:30 сати са паркинга железничке станице.Смештај ученика и професора је био у хотелу „Зеленкада“ на Златибору, на бази пуног пансиона.

Програм путовања је био следећи:

21.04.2018. – Првог дана ученици су имали прилике да се ближе упознају са Врњашком Бањом  у пратњи  ученика УТШ из Врњачке Бање. Након тога, ученици су посетили манастир Жича, а онда наставили пут до Златибора.

22.04.2018. – Другог дана ученици су после доручка кренули до  Мокре Горе, где им је почетна станица била „Шарганска осмица“ и вожња возом званим Ћира. Након тога, ученици су са својим одељенским старешина имали прилику да оду до Дрвенграда и посете етно село по замисли филмског редитеља Емира Кустурице  на Мећавнику. Путовање се наставља до места Кремна где ће  ученици обићи родну кућу пророка Тарабића. Ученици се након тога враћају у хотел, где имају организовано заједнничко дружење.

23.04.2018. – Трећи дан је био резервисан за  стручне посете и дружење са ученицима и професорима УТШ из Чајетине.:

ПРОГРАМ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ СРОДНЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

 

 ЗАЈЕДНИЧКИ ДЕО:

11:30 – Дочек ученика и наставника Трговинско-угоститељске школе из Лесковца  испред хотела „Зеленкада“.

Поздрав и уводни део.

Подела пропагандног материјала.

Фотографисање.

Затим су ученици УТШ Чајетина  имали улогу водича и презентовати туристичке вредности и потенцијале Златибора.

  СТРУЧНИ ДЕО:

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ:  ТУРИСТИЧКИ ТЕХНИЧАР

Реализована  је посета и обилазак хотела ХТП АД «Палисад» Златибор.

Обилазак хотелског лобија, рецепције, неколико соба, конгресна сала и спа центар.

Краће предавање: Пословање рецепцијске службе и њен однос са осталим хотелским службама.

 

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ:  КОНОБАР

Реализована  је посета и обилазак хотела ХТП АД «Палисад» Златибор.

Обилазак аперитив бара, ресторана и кухиње.

 

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ:  ТРГОВИНСКИ ТЕХНИЧАР И КОМЕРЦИЈАЛИСТА

Реализована  је посета и обилазак «Специјалне Болнице Чигота» Златибор.

Краће предавање: Пословање хотела, хотелске службе, са посебним акцентом на комерцијалну службу и финансијско-рачуноводствену службу.

 

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ:  КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР И КУВАР

Активности су  реализоване у  ресторану/радионици Угоститељско-туристичке школе из Чајетине. Ресторан се налази у просторијама Туристичке организације „Златибор“ на Златибору.

Такође је реализована  презентација (демонстрација) припреме традиционалних јела карактеристичних за златиборски крај – ХЕЉДОПИТА  и специјалитета из лесковачког краја-ТРЉАНИЦА САЛАТА и ПАПРИКЕ ПУЊЕНЕ  СИРОМ.

 НАКОН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПЛАНИРАНИХ АКТИВНОСТИ ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ  ЈЕДНЕ И ДРУГЕ ШКОЛЕ  НАСТАВИЛИ СУ ДРУЖЕЊЕ У  РЕСТОРАНУ УГОСТИТЕЉСКО-ТУРИСТИЧКЕ ИЗ ЧАЈЕТИНЕ.

Након завршетка стручне посете одељенске старешине и ученици Трговинско-угоститељске школе су, после ручка, кренули путем Лесковца и стигли у 21:00 сати. Тиме је програм завршени и екскурзија успешно реализована.