У Трговинско-угоститељској школи, поводом Ноћи књига која промовише читање и књигу, одржано је литерарно дружење и промоција Зборника књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре у издању Културно-издавачког центра Српска кућа из Пожаревца. У овој лепој публикацији међу радовима многе талентоване деце објављено је и стваралаштво ученица: Андријане Савић, Милице Малинић и Ксеније Марковић.

Посебна је лепота кад млади људи имају таленат и жељу да покажу то што умеју и знају. Професори српског језика кроз рад литерарне секције откривају, негују и чувају талентовану децу. Они се радују када осете колико су ти млади људи трагали за најтананијим и најфинијим изразима у којима претварају своје мисли. Читање песама било је пропраћено музичким програмом који су припремили ученици Трговинско-угоститељске школе са својим професорима српског језика. На овом литерарном дружењу чуле су се лепе речи младих људи свих заступљених профила у овој школи: Андријане Савић, Андрије Димитријевића, Јелене Михајловић, Ксеније Марковић, Милице Малинић и Сање Борчић.

Промоцији је присуствовао издавач лично, Братислав Бата Голић, који је овом приликом донирао књиге школској библиотеци и уручио директору школе признање за подршку и сарадњу. Подстицај да се афирмишу млади писци остварен је 2013. године када је ученица наше школе Сања Борчић преко ове издавачке куће објавила своју прву збирку песама „Савршено несавршени“. Под слоганом „Речи лете, написано остаје“, ова издавачка кућа афирмише младе писце кроз два своја пројекта: Сто младих талената и Зборник књижевног стваралаштва.

 

Јелена Митровић
Професор српског језика и књижевности