Кувар и кулинарски техничар

Гастрономија, као умеће припремања доброг јела, саставни је део културе живљења, а последњих година, појавом све интересантнијих емисија на тему гастрономије и кувања, као и укључивања јавних личности у њих, значајно је добила на популарности па је интересовање за занимање кувар и кулинарски техничар веома велико.

Гастрономија има за циљ одабрати најбољу намирницу у оптималном тренутку и припремити је тако да искаже све што чини јединственом. Ужитак одабира праве намирнице у правом тренутку истовремено је древно и врло модерно основно начело. Посао кувара се, пре свега, састоји у одабиру намирница које ће комбиновати у току припремања специјалитета, затим одабира технологије припремања, која треба да буде прилагођена врсти намирнице која се припрема, као и аранжирање готовог јела.

Кувати се може из љубави, за породицу и пријатеље, али квалитетан кувар може бити и изузетно профитабилно и тражено занимање, поготово ако сте учили од најбољих професора Трговинско-угоститељске школе.

Време трајања школовања за образовни профил кувар је три године, а за образовни профил кулинарски техничар четири године а број ученика у одељењу је 30.

Током школовања, акценат је бачен на стручне предмете и практичну наставу која се обавља у модерној школској кухињи и радионицама-ресторанима у граду.  Ресторан „Златни праг“ је отвореног типа и налази се у граду, а други ресторан „Клуб студената“ послује у згради Високе пословне школе у Лесковцу и у њима ученици обављају практичну наставу и на најбољи начин се укључују у процес рада по завршетку школовања.

Наши ученици су препознатљиви по педантности, маштовитости, тачности и спретности руку и прстију па су власници многих медаља добијених на такмичењима у земљи и иностранству. Већ традиционално су неприкосновени на Републичком такмичењу у припремању јела са роштиља у оквиру Роштиљијаде у Лесковцу.

Након завршетка школовања кувари се могу запослити у било ком угоститељском објекту  или у нашој школи уписати доквалификацију и преквалификацију или наставити школовање на вишим или високим школама.

TUS_2011_196 TUS_2011_191 TUS_2011_183 TUS_2011_167 TUS_2011_134 TUS_2011_099 TUS_2011_096 TUS_2011_061